Zihinsel Beslenmem #7: Hasan Söylemez’i Tanımak

Sabah okumalarımda zihinsel beslenme anlamında besleyici, ilham verici olan ve paylaşmaya değer gördüğüm içerikleri sizlerle buluşturuyorum.

Can Bi
13 min readSep 24, 2020
Hasan Söylemez | Görsel: Hasan Söylemez
Hasan Söylemez | Görsel: Hasan Söylemez

Zihinsel Beslenmem serimin 7. yazısına hoş geldin. Her hafta ilham verici, yol gösterici bir insanı tanımaya karar vermiştim. Geçen hafta bu hedefimin sınırlarını biraz genişletip iklim değişikliğini ve krizini öğrenmeye ve tanımaya özen göstermiştim. Bu hafta ana hedefe geri dönüyorum. Uzun zamandır isim olarak tanıdığım fakat hayatını, yaptıklarını ve kişiliğini tanımak için zaman harcamadığım birini tanımaya çalıştım: Hasan Söylemez. Afrika’da ülkeleri bisikletle tek başına gezip tüm yolculuğunu kamera ile ölümsüzleştiren Hasan Söylemez’in belgeselleri izlemeye kesinlikle değer. Henüz “Journeys to Dream” belgesel serisinin ilk bölümünü izleme fırsatı buldum fakat en kısa zamanda tüm seriyi bitirmeyi planlıyorum. Yolculuğu sırasında, şehirlerde karşılaştığı insanlarla onların ana diliyle iletişim kurmaya çalışıyor ve onlara hayallerini soruyor Hasan Söylemez. Bu sayede Afrika topraklarında yaşayanların hayallerini dinliyoruz. Farklı bir deneyimdi bu yolculuğa tanık olmak. Sizlerin de tanık olmasını çok isterim. Hasan Söylemez üzerine dinlediklerim ve okuduklarımı görmek için Dinlediklerim ve İzlediklerim adlı başlıklarını ziyaret edebilirsiniz.

Zihinsel Beslenmem

Bu haftadaki zihinsel beslenmemde bana eşlik ettiğiniz için teşekkürler. İyi okumalar.

Okuduklarım

Teknoloji ve İş Dünyası

  • Aposto! Pareto Bülteni | Ekip kültürü ve mekânsal birliktelik üzerine
    COVID-19 pandemisiyle beraber iş yaşamı dijitale ayak uydurmaya çalışıyor fakat bazı durumlarda bir ofisi paylaşmak ve bir ofis kültürünün getirdiklerini sağlamakta zorlanıyor dijital dünya. Aposto!’nun kurucularından Orhun Canca’nın kaleminden ve deneyimlerinde ekip kültürü ve mekansal birliktelik üzerine şahane bir yazı.
  • NewsLabTurkey, Ne Okuyoruz Bülteni | QAnon ve komplo teorisi tekilliği

Bu haftanın odağına QAnon komplo teorisini alarak hem bir komplo teorisinin internet ve dijital medya ile ne kadar güçlü hâle gelebileceğini ve gazetecilerin bu noktada neler yapabileceğini konuşmak istedim. QAnon özelinde de olsa komplo teorilerine dair birçok önemli noktayı ele almaya çalıştım.

Ahmet A. Sabancı

Nanitler, görünür olamayacak kadar küçük ancak her yerde olabilen nano robotlar olarak hayatımıza girdi. Bir iğne ucundan binlerce kat küçük olan nanitler soluduğumuz hava, beslendiğimiz yiyecekler veya maruz kaldığımız eşyalar vasıtasıyla kolaylıkla bizi kuşatarak canlı mekanizmamızın tüm yapısını değiştirebiliyor.

Filiz Kırmızıoğlu

Bazıları için bu bir zihniyet değişikliği gerektirebilir, ancak liderlik etmek için sokratik bir sorgulama yaklaşımı kullanmak cevap almakla ilgili bir şey değildir. Bu, sohbeti açmakla, başkalarının daha fazla konuşmasını sağlamakla ilgilidir. Bu, çalışanlarınız hakkında bilgi edinmenize, böylece onlara meydan okumanın, gelişimlerine yardımcı olmanın ve onları mevcut ve gelecekteki rollerine hazırlamanın yollarını bulmanızı sağlar.

Hüseyin Güzel

Aslında temel amaç, müşteriye ihtiyaç duyduğu ürünü kendisine fark ettirmeden satabiliyor olmak. Düzensiz kanalları kullanarak talep oluşturma tekniğiyle ilerleyen bu strateji, müşteriler tarafından somut olarak gözükmese de hissedilmekte. Ürün yerleştirme, etiketsiz ve logosuz reklam kullanımı, promosyon ürünlerle alışkanlık yaratma, tanınmış insanların etkileme gücünden faydalanma Dark Marketing kavramının en sık tercih edilen yöntemleri.

Alara Aslan

Günümüzde üzüm bağlarında AI temelli sensörler ile üzümün gübre ve su ihtiyacı anlık olarak ölçülüyor ve kayıt altına alınıyor. Bu verilerin işlenmesi ile her geçen sene daha kaliteli üzümler yetiştiriliyor. Termal kamera sistemleri ile donatılmış otomatik dronelar hangi sarmaşığın suya ihtiyacı olduğunu, hangilerinin hastalık veya zararlılardan kaynaklı hasarlardan muzdarip olduğunu belirleyebiliyor.

Kemal Berk Önver

Bigumigu | Müşterinin Sağlık Verilerine Göre Kişiselleştirilmiş 3B Baskı Suşi | Görsel: Sushi Singularity

Meydan Levy vitamin ve mineral takviyesi içeren Neo Fruit adlı 4B baskı meyveleriyle hem bu soruna hem de insanlığı nasıl bir geleceğin beklediğine işaret etmişti. Tokyo’da yeni açılan Sushi Singularity adlı restoran ise kişinin ihtiyaçlarına özel suşileri 3B olarak sunarak distopik geleceğimiz hakkında ipuçları sunuyor.

Ece Burgaz

Veri gizliliğinin bu denli tartışıldığı dijital dönüşüm çağında beyin implantasyonu fikri birçok etik tartışmayı da beraberinde getireceğe benziyor.

Filiz Kırmızıoğlu

Kültür, Sanat ve Edebiyat

Günümüzde tasarım, çizim, resim, film ve fotoğraf gibi sanat formlarında yer alan sanatçıların yüzde 51’ini kadınlar oluşturuyor. Ancak buna rağmen eserlerinin sadece yüzde 5’i kalıcı koleksiyonlarda yer alıyor. Bu konuda bir farkındalık yaratmak isteyen PepsiCo şirketine bağlı su markası LIFEWTR kadın sanatçıların eserleri için bir girişim başlattı.

Oğuz Gazan

Doğruyu, yanlışı, güzeli, çirkini ayırt edemeyen göz, zihni ve kalbi de ikna edemez hale gelmekte ve aldatılmaya mahkum olmaktadır. Sonrasında ise körleşen ve her şeye uyum sağlayan bir toplum oluşur. İşte! Şimdi böyle bir kitlenin önüne istediğiniz her şeyi çıkarabilirsiniz, her şeye inandırabilirsiniz , kimliğini unutturabilirsiniz, sonuçta asla sorgulamayacaktır…

Esmanur Yavuz

Bigumigu | İkonik Desenlere Çiçekli Yorum | Görsel: Natura Patterns

Raku Inoue; çiçek yaprakları, ağaç yaprakları, kozalaklar, dal parçaları, kar ve buz gibi doğal malzemeler kullanarak yaptığı böcek kolajlarıyla tanınıyor. Sanatçının doğaya olan saygısı nedeniyle uyguladığı önemli bir prensibi de vardı. Canlı bir bitkinin yaprağını koparmıyor, bunun yerine yağmur veya rüzgar sonrası yere dökülen yaprakları topluyordu. Inoue en son olarak sanatçılara nesli tükenmekte olan hayvanları resimleme çağrısında bulunduğu sanat yarışması için afişler tasarlayarak dikkat çekmişti. Gündemdeki yeni Natura Patterns serisinde ise ikonik markaların logolu desenlerini çiçeklerle yeniden yaratıyor.

Ece Burgaz

Bigumigu | Hayal Dünyasında Şekillenen Kartonlar Gün Batımında Canlanıyor | Görsel: Instagram

“Bir kadeh, şarap deneyimini nasıl değiştirebilir?” sorusunun cevabını veren bir markayla tanışıyoruz.

Adasu Mireli

Bir sanat eserini sanat eseri yapan şey, kurgusal kısmı. Yani Realistik sanat eserlerine yorum katılmadan yapılan heykellerin sanat eseri olduğunu düşünmüyorum. Bir heykelin, onu tasarlayan ve yapan heykeltıraşının gözlemini, duruşunu, yorumunu ve kişiliğini yansıtması gerektiğini düşünüyorum.

Yaşar Osman Kocabaş

Hiç düşündünüz mü, sevdiğimiz şeyleri neden severiz? Bir eşyanın ya da sanat eserinin orijinalinin bizim elimizde olması neden önemlidir? Ya da neden ünlü kişilere ait eşyaların bizim olmasını isteyerek, onları almak için yarışa gireriz? Müzik, spor, sanat bize neden haz verir? Hazzın “öz”üne sizi derinlemesine daldıracak ve bu tarz soruların cevaplarını bulabileceğiniz bir kitapla tanıştırmak istiyorum sizi: Hazzın Bilimi.

Informavore Effect

İnsanlardaki engellerin yol açtığı farklılıkları dikkate alarak kimseyi dışarıda bırakmadan çözüm üretmeyi amaçlayan kapsayıcı tasarım bu kalıpları kırmak açısından oldukça önemli bir yaklaşım. Cards for Humanity de tam bu noktada devreye giriyor. Bu araç, tasarımcıların farkında olmadıkları önyargılarının üstesinden gelmelerine ve çalışmalarını farklı kullanıcıların bakış açısıyla test etmelerine yardımcı oluyor.

Ece Burgaz

Sonunu bildiği şeylerden daha az keyif alır, insan. Sonu olmayan bir döngü içerisindeyiz. Seksen yaşında bir insan bile ölüm döşeğindeyken bir gün daha, diye yalvarıyor. Bunu o adama sormak lazım, neden bir gün daha? Belki sevdiğini son bir kez daha görmek istiyordur, belki son bir sigara içmek istiyordur, belki çok özlediği bir yeri gidip de görmek istiyordur, belki de bir kadeh rakı içmek istiyordur en azından…”

Ercan Bilir

Geleceğin işlerini tartışırken, arkamızda bıraktıklarımızı düşünmez hale geliyoruz. Sandığa kaldırılmış yorgancılık, zamana yetişmeyi başaramayan saatçilik, organik etiketinin altında kalan sütçülük ve endüstriyelleşmeden nasibini alan enstrüman yapımcılığı…

Eylül Torun

Bigumigu | Kırılmak Üzere Olan Dev Fincanlar | Görsel: Leon Keer

Yaşam, Doğa ve Spor

Analitik zihniniz çok aktifse, aldığınız keyif de bir o kadar azalabilir. Personality and Social Psychology yayınında paylaşılan bir araştırma, aşırı derecede rasyonelleşmenin ve analizin; özellikle kişisel zevkleriniz söz konusu olduğunda mutluluğun önüne geçebileceğini ortaya çıkarmıştır.

Eren Cicibıyık

Kim Gehrig tarafından yönetilen The Truth Is Essential: Life Needs Truth başlıklı kampanya kaliteli ve bağımsız gazeteciliğinin önemine ve gücüne dikkat çekiyor. The New York Times, doğru bilgiye ulaşmanın zor ve önemli olduğu bu zamanlarda insanlara rehberlik etmenin ve yol göstermenin bağımsız gazetecilikten geçtiğini söylüyor.

Oğuz Gazan

Görünürde sıradan bir kapüşonlu sweatshirt olan Plant and Pomegranate Hoodie, çeşitli bitkilerden yapılmış ve narla renklendirilmiş kompostlanabilir bir giysi. Öyle ki ömrünü tamamladığında arka bahçenize gübre niyetine gömerek doğaya karışmasını sağlayabilirsiniz.

Ece Burgaz

Her ne yapmak istiyorsanız, sabahları kendinize alan açmak ve güne başlangıcından daha erken bir sürede başlamak, ilerleyen saatler için gözle görülür bir değişim yaratıyor.

Eren Cicibıyık

Zihinsel kondisyon yarış sırasında çok büyük rol oynar. Zihninize söz geçiremezseniz zihniniz size hükmeder.

Eliud Kipchoge

Ankara’nın Gölbaşı İlçesi Ahiboz köyünde 20 dönümlük arazi üzerine kurulan Patiliköy, sokağa atılmış yaklaşık 500 köpeğe ev sahipliği yapıyor. Engelli bölümü, kapalı alanları, kulübeleri ve yeni gelen veya agresif davranışlar gösteren köpekler için yapılmış özel alanları bulunan Patiliköy’de bir de rutin sağlık kontrollerinin yapıldığı klinik bulunuyor. Birçok hayvanseverin bağışlarıyla ayakta kalmayı başarabilen Patiliköy, Canan ve Volkan Koç çiftinin öncülüğünde gönüllü çalışmalar sonucu haziran ayında kuruldu.

Ezginur Göçer

  • theMagger | Ruh ve Beden için Yoga: Yoga with Adriene ile Tanışın
    Hiç yoga yapmadım ve sanırım henüz başlamayı da düşünmüyorum fakat bu yazının güzel bir öneri yazısı olduğunu düşünüyorum. Belki de zihnime o ilham tohumunu ekmiştir ve gün gelir yogaya başlatın kim bilebilir?

Eğitim ve Bilgi

Bazı düşünceler öylesine acımasızdır ki, sonuç bir noktadan sonra kendi kendimize uyguladığımız psikolojik bir eziyete dönüşebilir.

Eren Cicibıyık

Gençlerin toplumsal farkındalık konularında yer alması, karar verme süreçlerinde bulunması, gözlemledikleri sorunlara çözümler üretmesi toplumun gelişimi için önem arz etmektedir. Atatürk’ün “Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.” sözünü dikkate alarak gönüllüğe liderlik edecek sorunlara çözümler üretecek gençleri teşvik etmek gerekiyor.

Şebnem Güneş

Tarih boyunca gelişen teknolojiler ile birçok insan işini kaybetti. Bu zamana kadar hiçbir bilim insanı ya da ilgili bir yetkili, işsiz insanların faydasız ve ekonomiye yük olduklarını dile getirmedi. Ancak bugün yaşadığımız hızda ve kararlılıkta bir teknolojik değişimi dünya tarihinde daha önce yaşamadık.

Kemal Berk Önver

Uzman Çavuş Musa Orhan’ın cinsel şiddeti sonrası canına kıyan İpek Er’in hikâyesini artık hepimiz biliyoruz. 20 yıl önce Batman’daki kadın intiharlarını kitaplaştıran Müjgân Halis, 20 yıl sonra bu kentteki durumu ve medyadaki dönüşümü anlatıyor.

Müjgân Halis

Danışmanlık şirketlerinden Deloitte geçtiğimiz Nisan ayında yaptığı bir araştırma ile uzaktan çalışma hayatını hem çalışan hem de işveren perspektifinden inceleyerek eğitim, hobi, ulusal market zincirleri vb. olmak üzere birçok farklı sektörden şirketin bakış açılarını aktardı.

İpek Torunoğlu

Minecraft Education programı ile öğrenciler okullarda veya evlerinde kodlama, tasarım ve deneyler ile kendini geliştirebiliyor. İlk kez 2016 yılında tanıtılan bu modülün özellikle Mart ayından itibaren popülerliği arttı, 63 milyondan fazla içerik indirildi.

Öykü Selen Uysal

İklim değişikliği gözlerimizin önünde gerçekleşiyor; Bangladeş sular altında, Kuzey Kutbu yanıyor ve Kaliforniya’nın yıkıcı orman yangınları yayılmaya devam ediyor. Bekleyecek vaktimiz olmasa da çok geç olmadan rotamızı değiştirme gücümüz var.

Çeviri: S. Sena Akkoç

Reglin hâlâ tabu olarak görülmesi, menstrüel hijyen ürünlerinde ekstra vergi olarak karşımıza çıkıyor.

Nesibe Kırış

Bilim

  • KreatifBiri.com | Azim & Beceri: NASA’nın Mars Görevleri
    NASA’nın Şubat 2021'de Mars’a iniş yaparak görevlerine başlayacağı Azim ve Beceri adlı araçlarının yanında geçmiş Mars görevlerini de derlemiş bir yazı. Eğer sizin de en sevdiğiniz gezegen Mars ise bu yazıya bir göz atın derim.

Eğer her şey iyi giderse Perseverance roverı Şubat 2021’de Mars’a iniş yaparak gezegenin iklim ve jeolojisini araştırmaya başlayacak. Perseverance, yaşam avcılığının yanı sıra Dünya’ya getirilmek üzere kaya ve toprak örnekleri de toplayacak. Birçok açıdan 2011 yılındaki Curiosity görevine benzeyen Perseverance’ı geçmişteki görevlerden ayıran önemli bir fark var. Rover gezegen yüzeyine indikten sonra üstünden Ingenuity adındaki küçük helikopteri havalandıracak.

Alper Çakır

Süper kütleli kara deliklerin geleneksel olarak Samanyolu gibi büyük galaksilerin merkezlerinde yer aldığı düşünülüyordu fakat, yeni yapılan araştırma ayrıca bu tür süper kütleli kara deliklerin bütün cüce galaksilerin merkezlerinde de yer alabileceğini de öneriyor.

Eyüp Gürses

Dergiler, Bültenler ve Notlar

Bu hafta pazar kahvaltınızı yaparken size haftanın ajandası, İstanbul’un eski apartmanlarının öyküsü, esnaf lokantaları ve siyah beyaz fotoğrafları eşlik edecek. Kahveye geçildiğinde her İstanbullunun bilmesi gerekenler listesinde başı çeken “toplu konut” kavramını ve Servet-i Fünûn dergisinin hikâyesini konuşacağız.

Bu sayıda Instagram’ın moda sektörü üzerindeki etkilerini, pandeminin ve beklenmeyen krizlerin ortaya çıkardığı değişim ve alışkanlıkları, tasarımda ve paketlemede ileri dönüşüm adımlarını ve her zaman olduğu gibi mutfakta ve yaşamda doğayla ilişkimizi inceliyoruz.

Gündemimizde Fed’in yeni para politikası, gizemli teknoloji şirketi Palantir’in halka arzı ve bankacılık ile hava yolu sektörlerindeki işten çıkarmalar var.

Eylül başı bağ bozumu zamanı, yani üzüm bağlarında asmalardan üzümlerin toplandığı dönem. İklimine, coğrafyasına, üzümüne ve hatta bağına göre bozum vakti değişse de içinde bulunduğumuz iki haftalık süreç, en yaygın toplama dönemi. Biz de bu iki haftayı insanlığın en eski keyif eşlikçilerinden şaraba ayırdık.

Quando olarak oldukça yoğun geçen bir teknoloji yazının ardından yeni başlangıçlara gebe bir eylüle adım atmanın heyecanını yaşıyoruz. Etkisi devam salgına karşı mücadelesine devam eden teknoloji ve geleceği şekillendiren teknolojinin iş birliklerini takip etmeye devam ediyoruz.

Dinlediklerim

  • Fularsız Entellik | Hasan Söylemez ile Afrika ve Tek Tabanca Belgeselcilik Hakkında
  • Raket Servis | Tenis Podcasti | Novak Djokovic ÖZEL
  • Nereden Başlasam? | Sağlıklı Beslenme
  • Zihnimin Kıvrımları | Moda, nasıl ‘moda’ oldu?

İzlediklerim

Youtube, Hasan Söylemez | “Hayallere Yolculuk” 1. Bölüm 2. Kısım (FAS)

Bir tarafta Atlantik Okyanusu diğer tarafta Sahra Çölü.
Dünyada en seyrek insan görülen bölgelerden biri olan Fas’ın ‘’Batı Sahra’’ bölgesinde 35 gün süren bir yolculuk.
Kimi zaman kavurucu sıcak, kimi zaman dondurucu soğuk…
Bazen rüzgar, bazen yalnızlık, bazen de duyulmayan bir çığlık…
Karşılaşılan insanların anlattığı hayaller, bölge hakkında 42 yıldır çözülemeyen bir sorunu da ortaya çıkartıyor.

Hasan Söylemez

TED | Simon Anholt: Dünyaya en çok katkısı olan ülke hangisi?

Zengin bir ülkede yaşamak istediğimi düşünürdüm, sonra mutlu bir ülkede yaşamak istediğimi düşünmeye başladım, ama sonra bunların yeterli olmadığını farkettim. Zengin bir ülkede yaşamak değil istediğim şey. Hızlı büyüyen ya da rekabet gücü yüksek bir ülkede yaşamak da değil. Ben “iyi” bir ülkede yaşamak istiyorum ve fazlasıyla ümit ediyorum ki siz de böyle istiyorsunuz.

Simon Anholt

TED | Susan Cain: İçe dönüklerin gücü

Sosyal olmanın ve dışa dönüklüğün her şeyden önemli olduğu bir kültürde, içe dönük olmak zor, hatta utanç verici olabilir. Ancak, Susan Cain bu tutkulu konuşmada, içe dönüklerin dünyaya olağanüstü yeteneklerini göstermeleri gerektiğini ve cesaretlendirilip takdir edilmeleri gerektiğini savunuyor.

Youtube, Barış Özcan | Bitkiler neden siyah değil, yeşildir?

Size bir sorum var: Bitkiler neden siyah değil de yeşildir? Böyle soru mu olur demeyin. Bakın neden kırmızı değil de yeşildir ya da mavi değil de yeşildir demiyorum. Neden siyah değildir diye soruyorum çünkü adeta güneşi hasat ederek varlıklarını sürdüren bu canlıların ışığın tüm dalga boylarını emmesini beklersiniz. Ama hayır. Öyle yapmıyorlar. Işığın bir kısmını geri yansıtıyorlar. Üstelik en değerli kısmını… Yeşil ışığı… Tam yakalamışken… Geri bırakıyorlar!

Barış Özcan

Zihinsel beslenmenizin kalite olup her daim devam etmesi dileğiyle!

--

--

Can Bi

Mobile Developer @Softtech 💻 | #Alumni2022 @GirVak | can.bi